czwartek, 4 października 2012

Płyty grillowe w gastronomii


Płyty grillowe sprawdziły się w każdej gastronomii. Podobnie jak małe, jak i duże puby gastronomiczne muszą mieć w posiadaniu choćby najmniejsze płyty grillowe. Tego typu sprzęty w dużej mierze ułatwiają wykonywane zadania kucharzowi, bo wyręczają rozmaite inne urządzenia kuchenne, jak np. kuchenki, mikrofalówki, opiekacze, tostery itp.

Płyty grillowe gwarantują świetny smak dań. Można na nich grillować normalne dania na grilla, jak np. kiełbasy, kotlety z odmiennych rodzajów mięs. Ale ma możliwości też wpisać nieco innowacji i przyrządzać na nich warzywa, owoce morza i ryby – bo te przyrządzone na grillu są wyjątkowo smaczne. O płyty grillowe nie potrzeba specjalnie zadbać. Prosto się je czyści. Płyty grillowe są też niezwykle proste w obsłudze. Istnieją płyty grillowe gazowe i elektryczne. Te dwie wersje, oprócz źródła zasilania, faktycznie niczym między sobą się nie różnią. Obie szybko się nagrzewają, nie zużywają też mnogo energii. Więc polecam je każdej gastronomii. Ale płyty grillowe znajdą wykorzystanie także w każdej jadalni domowej.

To sprzęty dla istotnych smakoszy, jakim zależy na mocnym smaku grillowanych dań przez kompletny rok.
Co bardziej, płyty grillowe pozwolą na przyrządzanie dań bez użycia tłuszczu, co zdecydowanie pozytywnie odbije się na naszym zdrowiu. Na płytach grillowych, tak samo ja na ruszcie, przekąski grilluje się samo i nie należy go niczym polewać (inaczej jest w przypadku patelni, jaką najczęściej musimy natłuścić mało zdrowym i kalorycznym olejem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz